Jakie jest najlepsze czerwone wino?

Jakie jest najlepsze czerwone wino? Zapewne zadawałeś sobie to pytanie już kilkanaście razy. Ale jak wydać to wezwanie do osądu? Czy pytasz lokalnego sprzedawcę wina lub skanujesz etykiety w poszukiwaniu czegoś, co brzmi znajomo lub prestiżowo? Sklep z winami Warszawa jest dla Ciebie otwarty przez cały tydzień.

Problem z rekomendacjami win polega na tym, że często są one bardzo subiektywne. To, co działa dla jednej osoby, niekoniecznie będzie działać dla innej, co pozostawia cię przed trudnym dylematem. Przyjrzyjmy się kilku sposobom odkrywania czerwonego wina, które odpowiada Twoim preferencjom.

Co sprawia, że ​​czerwone wino jest „świetne”?

Świetne czerwone wino czerwone zależy od osobistego gustu. Aby wybrać idealne wino dla swojego podniebienia, ważne jest, aby wypróbować jak najwięcej odmian winogron. Wino czerwone różni się smakiem od wina białego pod wieloma względami:

  • Wyższe poziomy taniny
  • Wyższe poziomy alkoholu
  • Cięższe ciało
  • Inny profil smakowy
  • Potencjalnie zwiększona złożoność

Wszystkie te właściwości pochodzą z procesu fermentacji, podczas którego skórki winogron pozostają w zbiorniku wraz z sokiem. Dużą rolę odgrywa również starzenie się beczek i butelek, a bardziej aerobowy styl produkcji wina zmienia sposób dojrzewania wina. To właśnie natura tych procesów i jakość winogron ma największy wpływ na smak i charakter wina.

Znalezienie swojego ulubionego miejsca

To, że wino słodkie jest rocznikowe lub dojrzałe, nie oznacza, że ​​musisz się nim cieszyć. Aromaty dojrzewania to nabyty smak, podobnie jak trufle czy dojrzałe sery. Dla tych, którzy dopiero zaczynają degustację wina, dobrze jest urozmaicić swoje opcje i śmiało dokonywać wyborów. Zalecamy zacząć od następujących odmian winogron, aby zorientować się, co wolisz.

Pinot Noir – kwasowość

Pinot Noir to idealne czerwone wino do zrozumienia kwasowości. Jeśli lubisz Pinot Noir, prawdopodobnie spodobają Ci się również inne mocno kwaśne czerwone wina, takie jak Grenache. Kiedy po raz pierwszy spróbujesz Pinot Noir, poczujesz uczucie zmarszczenia w ustach, jak przy piciu napoju gazowanego. To jest kwas w pracy. Dobra butelka Pinot Noir ma dokładnie odpowiednią równowagę tanin i kwasowości, aby dopełnić owocowy charakter wina.

Syrah/Sziraz – ciało

Ważna jest również bryła wina. Czerwone wino wydaje się być cięższe niż białe ze względu na swój skład, ale każde z nich różni się w zależności od pochodzenia. Syrah lub Shiraz (jak lubi je nazywać Nowy Świat) to doskonały przykład pełnowartościowego czerwonego wina.

W Syrah powinieneś być w stanie posmakować ciemniejszych smaków, takich jak śliwka, czekolada i tytoń, które dodają jej aksamitnej/mlecznej jakości. Jeśli to trafi w sedno, zalecamy wypróbowanie Malbec, aby uzyskać podobną degustację wina.

Leave a Reply